середу, 27 квітня 2016 р.

28 квітня - Всесвітній день охорони праці

Методи боротьби зі стресом




Стрес -  це психічна та емоційна реакція людини на ситуацію, причому будь-яку ситуацію, як фізичну, так і емоційну. Це  індивідуальна реакція, що може відрізнятись від реакції іншої людини. В її основі лежить  відношення до даної ситуації, а також думки та почуття.
 Ознаки стресового напруження:
-  неможливість зосередитися на чому-небудь;
-   занадто часті помилки в роботі;
-   погіршення пам'яті;
-   почуття втоми, що виникає занадто часто; дуже швидке мовлення;
-  думки, що часто “вивіюються”;
-  часті болі, не спричинені фізичними проблемами;
-  підвищена збудливість;
-  робота не приносить радості;
-  утрата почуття гумору;
-  різке зростання кількості випалених цигарок;
-  пристрасть до спиртного;
-  постійне відчуття голоду або відсутність апетиту чи смаку до їжі;
-  неможливість вчасно закінчити роботу.
Антистресова програма поведінки 

1 . Вранці , можливо , вам хочеться поспати довше . Якщо Ви встаєте раніше звичайного , то починаєте дратуватися з самого ранку. Можливо , Вам потрібно приготуватися до ранку заздалегідь ввечері. Скласти одяг , яку Ви збираєтеся надіти , покласти ділові папери . Спокійне організований ранок зменшує неприємності дня .
2 . Не покладайтеся на свою пам'ять. Замість цього заведіть щоденник , в який записуйте час призначених зустрічей та інших справ . Таким чином у вас не буде постійно хвилюючого почуття , начебто б Ви щось забули зробити, але не можете згадати , що саме.
3 . Відкладання на наступний день є стресовим фактором. Що Ви хотіли зробити завтра , зробіть по можливості сьогодні , плануйте вперед!
4 . Чи не примирятися з тим , що погано працює. Якщо предмети домашнього вжитку є джерелом постійного роздратування , то відремонтуйте або купіть нові 
5 . Послабте Ваші стандарти . На противагу загальноприйнятій думці , не всі необхідне варто робити добре. Будьте більш гнучким. Іноді досконалість недосяжна , або воно не завжди коштує витрачених зусиль.
6. Вважайте Ваші удачі! На кожну сьогоднішню невдачу або невезіння , ймовірно , знайдеться десять або більше випадків , коли Вам пощастило! Згадайте про хороше, може Ваше роздратування , у разі , коли знову щось станеться не так , як би хотілося , зменшиться.
7. Намагайтеся мати друзів , які не надто турбуються і непокояться. Ніщо швидше не виробляє звичку постійного неспокою , ніж хвилювання і переживання разом з іншими хронічно схвильованими людьми.
8 . Під час роботи періодично вставайте і потягуйтеся . Не сидіть , скорчившись в одному положенні весь день.
9. Висипайтесь . Якщо необхідно , то використовуйте будильник для нагадування про те , що пора йти спати.
10 . Створіть з хаосу порядок. Організуйте Ваш будинок і робоче місце так , щоб Ви завжди могли знайти речі , які шукаєте . Помістіть їх туди , де вони повинні бути , і не треба буде розшукувати в паніці потрібну Вам річ і піддаватися стресу 
11 . Глибоко і повільно дихайте . Коли люди відчувають стрес , вони дихають глибоко і поверхнево . Це може привести до м'язового напруги унаслідок недостатнього постачання тканин киснем. Розслабте м'язи і зробіть кілька глибоких вдихів.
12 . Зробіть що-небудь краще для вашого зовнішнього вигляду . Якщо Ви будете виглядати краще , це змусить Вас і відчувати краще. Модна зачіска , новий костюм можуть додати Вам життєвого тонусу , в якому Ви потребуєте.
13. Усуньте з Вашого життя самознищується ремарки типу " я занадто старий для цього " ​​або " я занадто повний для цього".

14 . Робіть вихідні дні якомога різноманітнішими . Якщо будні зазвичай занадто гарячково і заповнені вимогами , вказівками і людьми , використовуйте вихідні дні для відпочинку. Якщо робочі дні заповнені справами, що потребують виконання поодинці , то у вихідні ведіть більш суспільний спосіб життя .

15. Прощайте і забувайте . Не скаржтеся і не бурчіть , не випробовуйте невдоволення іншими. Прийміть той факт , що люди навколо Вас і світ , в якому ми живемо не досконалі. З довірою ставитеся до слів інших людей , якщо немає доказів обману. Вірте тому , що більшість людей намагаються робити все настільки добре , наскільки можуть.


         Люди, які від надмірного стресу на роботі , можуть спробувати
    застосувати наступні методи:

1. Розробіть систему пріоритетів у своїй роботі. Оцініть свою роботу таким чином: " повинен зробити сьогодні" , " зробити пізніше на цьому тижні" , " зробити , коли буде час " .
2. Навчіться говорити "ні" , коли досягнете межі, після якої ви вже не можете взяти на себе більше роботи . Поясніть своєму начальнику , що розумієте важливість завдання, потім опишіть конкретні пріоритетні роботи , над якими нині працюєте . Якщо він наполягає на виконанні нового завдання, запитаєте , яку роботу Ви повинні відкласти до завершення нового завдання.
3. Налагодьте особливо ефективні та надійні відносини з Вашим начальником. Зрозумійте його проблеми і допоможіть йому зрозуміти Ваші . Навчіть Вашого начальника поважати Ваші пріоритети , Вашу робоче навантаження і давати обгрунтовані доручення.
4. Не погоджуйтеся з Вашим керівником або ким-небудь , хто починає виставляти суперечливі вимоги (конфлікт ролей). Поясніть , що ці вимоги тягнуть Вас у протилежних напрямках. Попросіть влаштувати нараду з усіма зацікавленими сторонами , щоб з'ясувати питання . Чи не займайте обвинувальний- агресивної позиції , просто поясніть , які конкретні проблеми створюють для Вас суперечливі вимоги .
5. Повідомте свого керівника або співробітникам , коли Ви відчуєте , що очікування або стандарти оцінки вашого завдання не ясні ( невизначеність ролей). Скажіть їм , що ви трохи невпевнені щодо ряду конкретних , пов'язаних із завданням питань і хотіли б мати можливість обговорити ці питання з ними.
6. Обговоріть почуття нудьги або відсутність інтересу до роботи зі своїм керівником . Ще раз врахуйте , не слід ставати в положення жалующего . Поясніть , що ви прихильник вимагає віддачі сил роботи і хотіли б мати можливість взяти участь в інших видах діяльності .
7. Знайдіть щодня час для відключення і відпочинку. Закрийте на п'ять хвилин двері , підніміть і обіпріть на що-небудь ноги , повністю розслабтеся і викиньте роботу з голови. Звернімося до приємним думкам або образам , щоб освіжити мозок. Ідіть раз у раз з будівлі , щоб змінити обстановку або хід думок . Не затримуйтесь підлягає після того , як Вам слід було б уже йти додому або зайнятися іншою роботою .


         Способи зняття напруги за короткий час

1 )  Час виконання - 60 секунд. Можна виконувати за письмовим столом , у транспорті.
 - Сядьте якомога зручніше і звільніть будь-яку тугий одяг , взуття , краватка,
    ремінь ...
-  Тепер напружте м'язи , стиснувши кулаки і намагаючись доторкнутися
    тильною стороною зап'ясть до плечей , а також спохмурнійте і притисніть
    кінчик язика до верхнього неба . Одночасно випряміть ноги , потягніть

    пальчики, втягніть живіт і зробіть глибокий вдих.
-   Затримайтеся в такому положенні , повільно рахуючи до 5 , відчуйте , як
    зникає напруга в м'язах. Потім зробіть повільний видих і розслабте все
    тіло.
 -  Опустіть плечі , розтисніть пальці і відкиньтеся на кріслі. Розгладьте лоб і
    розтисніть зуби , дозволивши підборіддю вільно опуститися.

 -  Тепер зробіть 2-ий вдих і затримайте дихання , повільно рахуючи до 5 -ти.
 -   Наступні 15 секунд дихаєте повільно і глибоко.
 - Під час кожного видиху повторюйте про себе слово " спокій", намагаючись
   відчути, як розслабляється кожна клітинка Вашого тіла .
 -  І, нарешті , заспокойте свої нерви , уявивши, що Ви лежите на золотистому
   прогрітому на сонці піску березі чистого синього океану. Постарайтеся
   зробити цей образ якомога чіткіше і утримуйте його в своїй свідомості і
   протягом 30 секунд.
2) Закрийте очі. Займіть зручне положення. Зробіть 2-3 глибоких вдихи і
    видихи.
-  Згадайте ситуацію , в якій у Вас був гарний настрій , і Ви відчували себе
    переможцем , у Вас все виходило.
-  Постарайтеся побачити цю ситуацію якомога точніше , яке у Вас вираз
    обличчя ? Де ви знаходитесь ? Що Вас оточує? Хто поруч з Вами? Як Ви
    виглядаєте ? У що Ви одягнені? Постарайтеся побачити цю ситуацію , як

    можна точніше , розглянути все до найдрібніших подробиць.
-  Постарайтеся почути звуки , які Вас оточують . Що це за звуки ? Шум за
   вікном ? Голоси ? Музика ? Постарайтеся почути ці звуки , які Вас
   оточують якомога точніше. Насолоджуйтеся ними .
-  Постарайтеся відчути цю ситуацію. Відчуйте , яка температура в
   приміщенні. Відчуйте, як торкається одяг до Вашого тіла . Які емоції Ви

   відчуваєте в даний момент? Які відчуття в тілі виникають?
-  Затримайте свою увагу на цих відчуттях , а потім уявіть , як Ви зберігаєте
   ці почуття. Насолоджуйтеся цими відчуттями. Потягнітьсь, випрямтесь і
   відкрийте очі.
-  Зверніть увагу, як покращився Ваш настрій.

Позитив

Немає коментарів:

Дописати коментар